Symptomen

Syndroom van Tietze symptomen

Enstige stekende pijn op de borst die erger wordt bij aanraking, hoesten en niezen is een van de meest voorkomende symptomen van het Syndroom van Tietze.

De pijn wordt met name erger bij inspanning. Vanwege deze verkramping en ontsteking kan de pijn ook uitstralen naar de armen, rug, ribben of andere delen van het lichaam.

Verder kan men ook erg benauwd worden en een enorme druk op de borst krijgen. Door de ontsteking kan het kraakbeen opzwellen en wordt er vaak een warme rode zwelling zichtbaar.

Omdat het Syndroom van Tietze veel lijkt op een hartaandoening, kampen veel mensen met angst. Met name bij mensen waarbij het syndroom van Tietze nog niet is vastgesteld.

De symptomen lijken namelijk erg veel op een hartinfarct.  Het is erg belangrijk dat mensen met het Syndroom van Tietze rustig blijven tijdens een aanval.

Wanneer er namelijk paniek uitbreekt dan kunnen de symptomen verergeren. Haal diep en rustig aan. Ga desnoods een stukje lezen om rustig te blijven en je gedachten ergens anders op te zetten.

Syndroom van Tietze diagnose

We kunnen het niet vaak genoeg aangeven maar pijn in de borst kan verschillende oorzaken hebben. De klachten kunnen bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door een hartaandoening.

Pijn op de borst, uitstralende pijn naar de arm en benauwdheid zijn namelijk ook symptomen van een naderende hartaanval. Het is dan ook van groot belang om andere alle andere oorzaken uit te sluiten en een arts te raadplegen!

Het stellen van de juiste diagnose is vaak lastig en kan erg lang duren. Het Syndroom van Tietze of Costochondritis wordt vaak verward met hartklachten en Angina pectoris, omdat de symptomen veel overeenkomen.

Een makkelijke manier om te testen of je te maken hebt met het Syndroom van Tietze of Costochondritis kun je op de volgende manier doen; Druk heel voorzichtig op de pijnlijke plek. Wordt de pijn sterker?

Dan heb je waarschijnlijk last van het Syndroom van Tietze of costochondritis. Blijft de pijn hetzelfde? Dan kunnen de klachten met het hart te maken hebben.

Het hart zit namelijk achter de ribben in de borstkast. Door druk uit te oefenen op de plek kan de pijn niet verergeren. Neem altijd contact op met je arts om een hartaandoening uit te sluiten.