Oorzaak

Syndroom van Tietze oorzaak

Op dit moment kan men nog geen oorzaak geven aan de onsteking van het kraakbeen. Men denkt dat het komt door te veel fysieke of emotionele inspanningen zoals stress.

Het Syndroom van Tietze is in ieder geval niet besmettelijk omdat er geen bacteriën of virussen bij te pas komen. Ook zijn er geen afwijkingen gezien in het bloed.

De klachten van het Syndroom van Tietze kunnen plotseling ontstaan en ook plotseling weer verdwijnen. Een langdurige behandeling is dan ook vaak niet nodig.

Een pijnstiller, veel rust of een injectie op de plaats van de ontsteking kan helpen bij het verlichten van de pijn.

Syndroom van Tietze behandeling

Er bestaan eigenlijk geen behandelingen om het Syndroom van Tietze te genezen. Er wordt geadviseerd een pijnstiller of ontstekingsremmende tabletten in te nemen en rustig te blijven.

Wanneer de pijn echt te hevig is kan met een verdoving op de ontstoken plek krijgen. Specifieke trainingen en fysiotherapie kunnen eventueel helpen om de klachten dragelijker te maken of te verminderen.

Een goede houding tijdens een aanval van het Syndroom van Tietze is hierbij erg belangrijk. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk druk op de borst komt en doe kleine oefening met de rug en schouders tijdens het optreden van de pijn.

Het Syndroom van Tietze is verder onschuldig en trekt vanzelf wel weer weg. Dit kan overigen uren, dagen, maanden of zelfs jaren duren en verschilt per persoon.